City break in Constanta-cat te costa, plus 12 obiective turistice pe care le poti vizita

Reading Time: 12 minutes

Poate ti se pare amuzant titlul, dar cand simti nevoia sa te relaxezi cand locuiesti intr-un oras asa aglomerat precum Bucurestiul unde vajaie masinile peste tot, cand nu ti-ai facut planuri sa pleci peste meleaguri, un sfarsit de saptamana in Constanta este minunat si mai mult decat bine-venit.

Asa am procedat eu acum putin timp, chiar in weekendul dinaintea zilei mele de nastere. Imi doream tare mult sa plec undeva si parca nu voiam undeva in afara tarii.

Initial voiam la munte, dar cineva a venit si cu alternativa: de ce nu si la mare?!

Am stat, am cantarit lucrurile putin, le-am simtit cu toata sinceritatea, iar ideea de a merge la mare mi s-a parut mai buna.

Vazusem ca este vreme frumoasa, stiam cat de mult ma relaxeaza marea, briza, soarele, stiam si ca nu este inca sezon (fiind sfarsit de martie), asa ca nu am ales o statiune, ci chiar orasul Constanta.

Mai fusesem de multe ori acolo (la un moment dat chiar ma gandisem sa ma mut aici), asa ca am inceput sa ma uit de cazare, de ce as putea sa fac acolo.

Mergeam pe doua zile, dar am hotarat ca mi-ar placea sa cunosc mai mult orasul, mai ales ca nu era nici vreme de plaja.

Am plecat sambata dimineata, m-am intors duminica seara. Mi-a fost de ajuns sa ma deconectez, sa ma relaxez, sa ma incarc cu energie.

Cazarea am cautat-o pe www.booking.com si am ales dupa rating, pozitonare, pret. Un hotel numit Ambra Hotel. Nici nu pot sa va spun ce bucurie mi-a adus aceasta cazare. Hotelul este asezat in centrul orasului, puteai ajunge usor oriunde: in Mamaia, sa vizitezi orasul Constanta, la Cazinoul din oras.

Ce m-a impresionat cel mai mult au fost detaliile din acest hotel. Camerele impecabile, foarte frumos amenajate (parca as fi fost intr-un hotel fain din afara), personalul foarte amabil (n-aveti idee cat de atenta sunt la aceste aspecte), baia curata, decorata vintage, cu cada alba cu verde si cu picioare.

Un hotel mic, intim, cu un pret foarte bun. Micul dejun, inclus in pret: un bufet suedez, iar pe langa acesta, tot inclus in pret mai aveai un preparat la alegere: tot soiul de omlete sau clatite cu dulceata/ciocolata.

M-am simtit rasfatata ca o printesa si nu as fi putut cere mai mult. (Apropo, acest articol NU este sponsorizat de hotel.)

Ce poti sa faci doua zile in Constanta, mai ales daca esti roman? 😀

Nu stiu altii cum sunt, dar dupa cazare, m-am dus direct sa salut marea si cazinoul. Nu stiu de ce, dar mereu cand ajung in acest oras, acesta este intotdeauna primul lucru pe care il fac. Ca si cum marea stie ca am venit si ma asteapta.

Am ajuns pe la pranz la Cazino, am facut o plimbare, am facut poze si am mers sa mananc la un restaurant pe malul marii, desigur. Sa am priveliste si sa imi intre dumicatul mai bine. 😀

Locul cred ca se numea “On plonje” sau ceva de genul acesta.

Desigur ca am facut o vizita si pe plaja, ca sa simt nisipul sub picioare si sa vad marea mai de aproape.

Fiind soare, erau multi oameni afara, la plimbare. Erau veseli, parca ne bucuram cu totii ca a trecut inghetul si ca putem sa zambim in sfarsit la vremea de afara.

Mereu asociez marea cu vacanta. Asa ca la noi la mare, la altii la mare, nu conteaza, vacanta sa fie. 😀

Dupa ce mi-am luat portia de soare, mancare, am facut cateva cercetari cu ce poti vedea in Constanta, in calitate de vizitator al acestui oras.

Pentru cine nu stie, acest oras este unul dintre cele mai vechi de pe teritoriul Romaniei. Prima atestare documentara dateaza din 657 i.Hr, cand in dreptul Cazinoului s-a format o colonie greaca numita Tomis. Localitatea a fost cucerita de romani in anul 71 i. Hr. si redenumita Constantiana, dupa sora imparatului Constantin cel mare.

Locul a inflorit cand, in secolul XIII, veneau negustori italieni din Genova, apoi a suferit o decadere sub conducerea otomana, devenind un simplu sat locuit de pescari greci si de crescatori tatari de cai si oi.

Localitatea a devenit oras dupa construirea caii ferate Cernavoda- Constanta si a portului, in 1865, pentru exportul granelor romanesti.

Am cautat cu temeinicie informatii despre obiectivele turistice din Constanta (daca tot ne ducem, sa stim si ce vedem, un pic din istoria lor, unde sunt amplasate, etc). Iata ce am aflat, dar si clasamentul meu.

Asadar:

1. De la sine inteles, ca pentru mine, locul intai il va ocupa Cazinoul din Constanta. Nu stiu ce-i cu aceasta cladire, dar are un farmec aparte. Pacat ca se afla in paragina si nimeni nu face nimic din el. M-am si gandit ce ar putea fi: hotel, restaurant. Ar putea deveni un adevarat simbol folosibil al orasului.

Cate ceva despre el: constructia lui a inceput in 1904 de catre un arhitect roman, care il dorea in stil arhitectonic, apoi dat unui arhitect francez, ce a impregnat un stil art-nouveau, ca sa se alature marilor cladiri ale epocii si a fost inaugurat in 1910.

Cand s-a deschis, presa nu a fost multumita si a criticat faptul ca a durat prea mult constructia lui, dar si pentru ca arata mult prea impopotonat. Pacat ca nu m-am nascut atunci. Mie tocmai asta imi place: impopotonarea.

Cazinoul cuprindea o sala de paianta, ce servea de distractie vizitatorilor in sezonul bailor, putand fi folosit si pentru baluri de binefacere organizate de primarie, fiind alcatuit dintr-o sala de dans, doua sali de lectura, pentru ziare si reviste, doua sali de jocuri si celebra “terasa pe malul marii”.Era impodobit cu drapele si destul de spatios a devenit locul de intalnire al tuturor.

In anul 1991, o furtuna a distrus o parte din acoperis, dar si un perete al fatadei, reliefand instabilitatea constructiei, Expertizele au propus si consiliul a aprobat la 29 ianuarie 1992, demolarea constructiei.

In prezent Cazinoul din Constanta este in paragina, iar pentru a evita accidentele si jaful, accesul este interzis. (sursa: wikipedia)

Am scris maii multe despre acest loc pentru ca mi se pare fenomenal si am vrut sa aflu mai multe. Sper, in sufletul meu, ca la un moment dat sa renasca si sa straluceasca asa cum merita la timpul sau.


2. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie este unul dintre cele mai bogate muzee din Romania si a doua institutie de profil, ca marime, dupa Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti.

Piatra de temelie a muzeului a fost pusa in anul 1879 de catre Remus Opreanu, primul prefect al administratiei romanesti din Dobrogea, in incercarea de a contracara contrabanda cu piese antice descoperite in santierele arheologice ale Constantei. Timp de aproape un secol, Muzeul de Istorie din Constanta a cunoscut perioade de declin si inflorire, fiind dezorganizat, reorganizat si mutat in diferite locatii din oras. In anul 1977 exponatele muzeului sunt mutate definitiv in sediul actual din Piata Ovidiu. Impunatoarea cladire a muzeului a fost construita in stil arhitectural romanesc la inceputul secolului al XX-lea si a servit ca sediu al Primariei pana in anul 1921.

3. Moscheea Carol I Constanta, amplasata in Piata Ovidiu, este principalul edificiu de cult musulman din tara si totodata unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre. Lucrarile de ridicare a cladirii au inceput in 1910, la initiativa regelui Carol I (motiv pentru care edificiul ii poarta numele) si au fost incheiate in anul 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai in prezenta familiei regale si a reprezentatilor cultului musulman in Romania.

3. Edificiul roman cu mozaic este situat in imediata vecinatate a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie si a fost descoperit in anul 1959, in timpul unor lucrari edilitare desfasurate in Piata Ovidiu. Cercetarile ulterioare descoperirii atesta ca monumentul a fost construit in secolul al IV-lea si extins treptat pana in jurul secolului al VI-lea, atunci cand a incetat sa mai functioneze. In vremurile sale de glorie edificiul reprezenta cea mai mare constructie de acest gen din intregul Imperiu Roman si servea ca punct de legatura intre port si orasul antic, fiind locul in care se desfasurau activitatile de comert si depozitare a marfurilor.

4. Farul Genovez Constanta este un monument care poate trece foarte usor neobservat, insa frumusetea si importanta sa pentru istoria orasului Constanta sunt de necontestat. Farul Genovez este amplasat pe faleza orasului, intre Cazino si fostul Hotel Carol (astazi, Comandamentul Marinei).

In ciuda numelui, monumentul nu are nimic in comun cu genovezii. Intr-un articol pe tema istoriei Farului Genovez, publicat in anul 2004 intr-un ziar local, jurnalista Maria Comanita Cica, mentiona ca: “Genovezii au poposit si in portul constantean dar nu au cladit aici niciun far. Renumele lor de stapanitori ai marilor a strabatut veacurile, iar constructia acestui far le-a fost atribuita deoarece se incetatenise ideea ca tot ce este mai bun prin porturile Orientului li se datoreaza.” In acelasi articol este citat scriitorul Petre Covacef care, in lucrarea sa “Povestea Farului Genovez”, povesteste ca “mai degraba numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea pana in 1878.

Turcii care se aflau atunci pe aceste locuri, oameni modesti in traiul lor si in constructiile de locuinte ramase de la ei, au fost impresionati de constructiile mai mari intalnite la Constanta incepand cu secolul al XV-lea.

Impresionati de zidurile groase intalnite in mai multe locuri din Constanta le-au denumit in graiul lor, Geneviz Calee (cetate genoveza).

5. Muzeul Marinei Romane Constanta este cea mai importanta institutie de acest gen din Romania si adaposteste marturii pretioase ale evolutiei marinei militare si civile din tara noastra.

Situat pe strada Traian, muzeul este gazduit de o cladire impunatoare care are o istorie la fel de interesanta ca exponatele pe care le adaposteste. Edificiul a fost ridicat in anul 1909 si a gazduit Scoala superioara de marina, prima institutie de invatamant superior din Dobrogea.

6. Microrezervatia Naturala Constanta din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii este un loc unic in Constanta. Inaugurata in anul 1985, Microrezervatia se intinde pe o suprafata de cca 6 ha din care 2 ha reprezinta luciu de apa cu vegetatie specifica. Acest obiectiv a fost creat din ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra naturii dobrogene.

7. Muzeul de Arta Constanta

Amplasat in inima Constantei, la intersectia dintre bulevardele Tomis si Ferdinand, este o institutie care impresioneaza prin valorile artistice pe care le adaposteste. Declarat a doua institutie de acest gen din Romania, dupa Muzeul de Arta din Bucuresti, muzeul constantean este adapostit de o cladire cu o istorie plina de insemnatate pentru urbea de la malul marii. Impunatoarea cladire care adaposteste astazi colectiile Muzeului de Arta a fost prima scoala ridicata in Constanta.

Institutia de invatamant a fost construita intre anii 1891 – 1893 la initiativa primarului de la acea vreme, care dorea sa schimbe infatisarea urbei prin cateva cladiri impunatoare. Scoala a purtat numele “Principele Ferdinand si Principesa Maria” si adapostea doua institutii de invatamant individuale si total separate: una pentru baieti si alta pentru fete.

8.Muzeul de Arta Populara este amplasat in zona istorica a Constantei, la intersectia bulevardului Tomis cu strada Traian.

Muzeul este gazduit de o cladire cu mare insemnatate pentru istoria orasului. Edificiul a fost construit in anul 1893 si a servit pentru o perioada de timp ca sediu al Primariei, fiind denumit Palatul Comunal. De-a lungul timpului cladirea a avut si alte destinatii, insa din anul 1975 gazduieste Muzeul de Arta Populara, o institutie culturala de frunte a Constantei.

9. Geamia Hunchiar este amplasata in zona istorica a orasului, la cativa pasi de Muzeul de Arta Populara. Acest lacas de dimensiuni nu prea mari are o insemnatate imensa pentru istoria si multiculturalitatea Constantei, fiind cel mai vechi edificiu de cult musulman din oras.

Filele istoriei ne povestesc ca, la inceputul secolului al XIX-lea, Constanta, care ocupa atunci doar zona peninsulara (actuala zona istorica, de la Cazino pana aproape de Muzeul de Arta Populara), era marginita de un zid de aparare cu bastion construit de turcii care stapaneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de aparare a fost distrus intre anii 1828 – 1829, din el ramanand doar un morman de pietre albe. Din acele ramasite a fost inaltata in anul 1867 frumoasa geamie Hunchiar, al carei nume inseamna in limba turca “guvernator”.

10. Parcul Arheologic  reprezinta un spatiu cu vegetatie bogata in care spiritul vechii cetati Tomis este inca viu. Parcul se intinde pe o suprafata generoasa, intre Primaria Constanta si bulevardul Ferdinand, iar aleile sale par a fi sali de expozitie dintr-un muzeu de istorie.

Acestea sunt incadrate de coloane, vase de ceramica si alte vestigii istorice care dateaza din perioada romano-bizantina a cetatii. Latura de parc dinspre bulevardul Ferdinand este inca marginita de zidul roman de incinta, constructie ce dateaza din secolul al III-lea d.Hr. si care prezinta doua porti de intrare in cetate.

Tot aici pot fi observate ramasitele Turnului Macelarilor, refacut in timpul lui Iustinian, si o serie de alte fragmente arhitectonice ale Tomisului antic. Pe peretele cladirii aflate in extremitatea estica a parcului se poate observa Harta asezarilor antice din Dobrogea, un obiectiv realizat la scara mare si confectionat din piatra naturala.

11. Planetariul Constanta. Parte a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, Planetariul din Constanta va invita intr-o calatorie de initiere in tainele ascunse ale boltei ceresti. Ca intr-o fereastra deschisa catre cer vi se vor prezenta stele, planete, meteori, galaxii si altele corpuri ceresti care vegheaza omenirea de mii de ani.

Planetariu a luat fiinta in 1969, anul in care omul a pasit pentru prima data pe Luna. Amplasat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja, aproape de intrarea sudica in statiunea Mamaia, destainuie si astazi misterele greu de patruns ale cerului.

Planetariul dispune de o cupola al carei diametru are 8 metri si o capacitate de 80 de locuri, loc in care se realizeaza demonstratii. In cadrul acestor demonstratii vizitatorii pot urmari proiectia unui cer instelat pe o bolta artificiala. La intrare în Observator, se poate vizita o expozitie care prezinta structura Universului, pornind de la metagalaxie pana la structura Sistemului Solar, prezentand planetele in imagini, alaturi de caracteristicile lor. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se afla cupola pentru observatii astronomice.

12. Biserica Romano-Catolica “Sfantul Anton de Padova” este situata in zona istorica a orasului Constanta, aproape de Moscheea Carol I si Catedrala Sfintii Petru si Pavel.

Impunatoarea biserica a fost construita intre anii 1935-1936 pe locul unei foste capele romano-catolice. Schitele constructiei au fost intocmite de arhitectul Romano de Simon din Bucuresti, care si-a stabilit ca model lacasurile de cult din nordul Italiei. Edificiul, care domina si astazi peisajul orasului vechi, este construit din caramida rosie, iar din punct de vedere arhitectural se incadreaza in curentul romanic.

Cladirile construite in stil romanic se remarca in primul rand prin masivitate si simplitatea liniilor exterioare si interioare. O alta trasatura specifica bisericilor romanice o reprezinta prezenta arcurilor de cerc in partea concava a boltilor. Prezenta geamurilor mici si a elementelor decorative de tip rozeta sau fronton sunt ale caracteristici pregnante ale bisericilor construite in stil romanic. Toate aceste trasaturi generale se regasesc si in cazul Bisericii Sfantul Anton de Padova.(sursa www. litoralulromanesc.ro)

Ce NU va recomand sa vizitati este Delfinariul din Constanta. Am mers o singura data, m-am bucurat, dar apoi am aflat cat de nepotrivit este sa tii delfinii inchisi. Exista numeroase documentare pe internet legate de acest aspect. Si daca va ganditi ca este “pentru copii” sau pentru bucuria propria, consider acest mod de gandire unul egoist. Nu suntem aici pe Pamant sa traim doar pentru noi. Trebuie sa respectam dreptul la libertate si a celorlalte fiinte, este si casa lor.

Costuri:

Transport: Puteti opta pentru masina personala desigur, biletul de tren este 60 de lei, la fel si biletul de autobuz. Calatoria dureaza 2 ore cu trenul, 3 ore cu autobuzul si masina personala
Cazare: La cazarea pe care am mentionat-o eu mai sus am platit 230 de lei/noapte, cu mic dejun inclus
Masa de pranz/cina: In functie de ce alegi te poate duce pe la 40-50-60 de lei. Pe o portie de peste cu legume de exemplu am dat 35 de lei.
Un caffe latte: 20-25 de lei, un suc: 10 lei
Intrarile la obiectivele turistice: gratuit sau intre 20-40 de lei, in functie de obiectiv

Total 2 zile, o noapte de cazare: Transport (120 de lei dus-intors) + cazarea 230 lei (camera dubla)/2 + 3 mese: 130 de lei+sa zicem ca iti iei 2 bauturi in timpul zile: 40 de lei+ obiective turistice: am pus 70 de lei= 475 de lei/persoana.

Desigur poti sa alegi si sa iti cumperi mancare mai ieftina (eu am vrut sa ma rasfat ca era ziua mea), tu alegi ce sa vizitezi. La transport ar mai merge si varianta blablacar unde te pot lua strainii in masina lor (dar care fac acest lucru des, asa ca au recenzii si stii cine te ia, sunt inregistrati pe site, etc). Aici am vazut ca pretul este de aproximativ 30 de lei/persoana/drum. Plus ca ajungi sa cunosti oameni faini. Da, am incercat si aceasta varianta si am avut de fiecare data experiente faine.

Asadar, acesta este city breakul meu in Constanta. Sper sa te inspire si sa vrei sa cunosti acest oras frumos.

Daca ai vizitat deja acest oras, ce ti-a placut cel mai mult la el? Ceva tips and tricks , ceva interesant despre el, locuri faine in oras care merita vazute? Mi-ar placea sa citesc pareri. 🙂

 [:]

This Post Has 3 Comments

  1. very nice article , very good memories and informations shared

    1. Awwww. I know you. Lovely memories, isn’t it?

      1. yesss!!! it is ✌️.

Lasă un răspuns

Close Menu