De cativa ani imi doream sa vizitez Croatia.Vazusem niste poze pe internet si m-am indragostit. Chiar imi salvasem un fisier cu numele « Croatia »
Anul acesta, 2022, in mod spontan, am hotarat sa merg. Planetele s-au aliniat si in doua saptamani am luat bilet de avion si cazare. Cand este sa se intample, se intampla.
Initial am zis sa merg in Dubrovnik, insa cautand mai multe informatii am vazut ca merita vizitat parcul national. Mi-a placut asa de mult, inca am hotarat ca acesta este un obiectiv turistic unde vreau sa ajung. De la Dubrovnik la acest parc, erau 8 ore cu masina/autobuzul. Asadar Dubrovnik iesea din discutie.
Cea mai apropiata localitate de parc era Zadar. Si cum se face, exista si bilete de avion Bucuresti-Zadar. Planetele au fost iar de partea mea. 😊
Pe un bilet dus-intors am dat 134 de Euro, la priority. Adica poti sa iti iei un rucsac si o valiza de maximum 10 kg (fara bagaj de cala).
Timp de sedere : o saptamana, ca sa inteleg ceva din aceasta vacanta. Rar ma duc mai putine zile. Poate doar daca este un city-break. Insa daca vreau sa merg la relaxare, la mare, prefer o saptamana.
Am luat bilet de avion, acum urma cazarea. Pentru cazare am folosit AirBnb si Booking. Am gasit o cazare foarte avantajoasa, astfel incat era ok ca si pret, dar mai ales aproape de centru.
Dupa ce am luat biletul de avion si cazarea, am putut sa ma relaxez si sa astept vacanta. Am mai facut un itinerariu orientativ, insa de obicei merg dupa cum simt la fata locului.
Nu sunt turistul care sa alerge ca disperatul dupa a vizita cat mai multe. Prefer sa aleg cateva si sa ma bucur de experienta.
Am ajuns sambata noaptea. Zborul a durat aproximatix o ora si 20 min. Autobuzele de la aeroport in oras circula doar pana la 21 :00. Asa ca am luat un Bolt.
Gazda noastra ne-a avertizat sa nu luam taxi-uri ca ne cam fura la bani. Ca la noi in Romania, sa nu cumva sa ducem dorul tarii.
Boltul a costat aproximativ 148 de kuna= 97 de lei. De mentionat : croatii nu folosesc euro, ci kuna. Aceasta este moneda lor. Am schimbat inca din Romania. Un site care te ajuta sa convertesti usor este xe.com
Am ajuns la cazare si am fost incantata de apartamentul ales. Avea absolut toate dotarile necesare : de la prosoape, la ceai, cafea, zahar, tot felul de ustensile de bucatarie, periute si pasta de dinti, betisoare de urechi, gel de dus, sampon, etc. Ba mai mult, gazda ne-a lasat si apa in frigider si cornuri pentru dimineata.
Iti dadea impresia ca esti acasa.
Pentru mine aceste mici detalii chiar conteaza. Imi aduc aminte ca la un moment data am fost intr-un apartament de lux din Mamaia, care costa 800 de lei pe noapte, nici prosoape de bucatarie nu aveau.
Te face sa te gandesti un pic la om….
Ziua 1 : am ales sa o petrecem prin centrul vechi din Zadar si la plaja.
Centrul vechi este principala atractie. In interior gasesti cafenele, restaurante, dar si biserici, locuri pentru concerte si se tineau tot felul de evenimente.
Centrul vechi da chiar in mare, insa nu are plaja. Am fost surprinsa sa vad ca oamenii isi puneau prosopul direct pe ciment, se bronzau sau faceau baie.
Am inteles ulterior de ce: plaja din Zadar este una destul de mica si la 20 de minute de centru. Asa ca preferau sa faca acest lucru in loc sa mearga pana acolo.
Noi insa am mers pana la plaja. Pe parcurs ne-am oprit si am admirat portul, barcile, marea Adriatica de o culoare superba.
Cand am ajuns la plaja nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca nu avem loc. In plus, era o plaja de pietre, nu de nisip.
Ne-am asezat pe unde am putut (de o sa tinem si minte), dar tot ne-am bucurat de prima zi de vacanta. Nu poti sa te astepti sa fie totul perfect, sa faci mofturi si sa iti strici vacanta.
Dupa ce am stat cateva ore la plaja, am mersi si am admirat apusul.
Zadarul este cunoscut pentru unul dintre cele mai frumoase apusuri. Insa ce il face si mai special, este ca in locul de unde admiri apusul este si « Orga Marii » sau “Sea Organ”. Chiar in faleza sunt introduse niste tuburi care, atunci cand vin valurile si apa intra in acele tuburi, scot un sunet unic si interesant.
Oamenii stau pe aceasta faleza, admira apusul si ascultau aceasta muzica. Iar cand soarele a intrat de tot « la culcare » aplaudau. Mi s-a parut un gest deosebit de frumos. Adica trebuie sa multumim soarelui ca ne-a bucurat in acea zi, nu ?
Neaparat de mers in acest loc.
Ziua 2 : Am hotarat ca in aceasta zi sa mergem la Parcul National Plitvice (se pronunta Plitvite). Este parcul pe care l-am mentionat la inceput.
Ca sa ajungi la parc, ai mai multe optiuni : cu masina personala, cu Bolt/Uber, cu transportul in comun sau cu agentie care organizeaza excursii.
Noi am ales ultima varianta pentru ca ne-a fost mai comod. Masina personala nu aveam, iar daca alegeam transportul in comun, tot pe acolo ajungeam la bani. Plus ca trebuia sa ne batem capul de unde sa luam autobuzul, sa luam biletele de intrare in parc cu cateva zile inainte, etc. Numarul de vizitatori care viziteaza parcul este limitat, asa ca trebuie sa iti cumperi biletele de intrare in parc cu cateva zile inainte.
Noi insa am mers cu agentia si s-au ocupat ei de tot. Biletul a fost 550 de kuna. Plecarea este la 9 dimineata din Zadar, intoarcerea este la 6 seara. Drumul dureaza o ora si jumatate.
La fata locului poti alege mai multe variante de trasee. Unul care dureaza 3-4 ore, altul care dureaza 8h, etc. Noi am ales traseul B, pentru ca asa ne-a sfatuit si ghidul, daca vrem sa vizitam mai relaxati si nu ne-a parut rau. Principalele atractii sunt pe traseul B.
Nu pot sa descriu frumusetea pe care am gasit-o acolo. Vorba unei prietene: chiar arata ca in poze.
Lacuri de un turcoaz minunat, cascade, verdeata cat cuprinde. Am stat si m-am bucurat mult de aceste frumuseti. Dumnezeu a fost darnic cand a creat Croatia.
In interiorul parcului ne-am plimbat, am mers intr-o padurice si am mancat pe o banca, ne-am plimbat cu vaporasul, cu trenul electric.,,, Absolut minunat!
Ziua 3: In aceasta zi eu am ales sa ma relaxez, iar mai tarziu am iesit la un porumb fiert (este foarte comun prin centrul vechi. Ca si inghetata de altfel), la un spectacol cu papusi si la un concert de jazz.
Ziua 4 : Sa te tii. Am mers la o plaja absolut minunata. Cand credeam ca Plitvice ne-a dat pe spate, plaja Sakarun ne-a intors pe partea cealalalta.
Plaja Sakarun este o plaja izolata, iar ca sa ajungem aici am luat un vapor, apoi un autobuz timp de 10 min. Tot prin agentie am mers, ca deh, ne obisnuisem deja. Biletul a fost 340 de kuna, bani in care primeam si 2 sandvisuri, apa, o banana si un mar. Rezonabil as zice.
Inainte de a ajunge la plaja, am trecut printr-un satuc pitoresc numit Bozava.
Desi este o plaja cu pietre, ma gasit si o bucata de nisip unde ne-am intins.
Una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am vazut vreodata. Daca ai chef de Maldive, dar nu iti permiti, mergi la Sakarun si o sa iti treaca.
Aici poti face si snorkeling, asa este de limpede apa. Tot aici mi-am adus aminte de Dumnezeu si mi-am zis : uite inca o binecuvantare. Nu ai cum sa vezi asa frumusete si sa nu te gandesti ca aici a fost o mana divina. Am stat cred o ora doar sa ma uit la apa. Mintea mea nu pricepea cum este posibil ?!
Ziua 5 si 6 : am mers la o alta plaja, de data aceasta mult mai aproape de Zadar si care avea si nisip. Si mult mai mare. Queen’s Beach. Nu asa impresionanta ca Sakarun, insa tot frumoasa. Vedeai marea si de partea cealalata muntii. Aproape de aceasta plaja era un mic oras, numit Nin, unde am putut vizita centrul vechi si unde am luat un pranz copios cu peste.
Ca sa ajungi aici, exista un autobuz special numit FlixBus sau direct cu Boltul. Biletul la autobuz este 35 de lei, insa pleaca la 10.30 si la 15 :00 si se intoarce la 17.15 in Zadar. Boltul este cam 80-100 de lei, daca imi aduc eu bine aminte.
Poti sa mergi de dimineata cu Boltul si sa te intorci seara cu autobuzul. Asa ne-au sfatuit si ei, deoarece mai pe seara nu gasesti Bolt in Nin.
Mancarea croata este una mediteraneana, nu am incercat nimic specific, deoarece nici nu am vazut in meniuri. Am cautat si dulciuri specifice, nimic special: inghetata, clatite.
Oamenii semanau foarte mult cu romanii: si la aspect, dar si la comportament.
Apropo…cum este Croatia in croata? Hrvatska. De aceea au la masini HR, si kuna, moneda lor: HRK.
Mi-a placut mult excursia in Zadar datorita frumusetilor pe care le-am vazut. Cu siguranta merita vizitata aceasta tara minunata, are multe de oferit si sunt recunoascatoare ca am ajuns.
Sa facem un rezumat al cheltuielilor :
Avion : 134 de Euro
Cazare : 550 de Euro (7 nopti)
Bilet Plitvice : 550 de kuna= 360 de lei
Bilet Sakarun : 340 de kuna= 225 de lei
Alte cheltuieli pe care nu le-am mai notat : mancare, bilete de autobuz, Bolt
Mai jos mai multe fotografii:
*fotografiile nu sunt editate