Locuiesc in Bucuresti. Orasul este aglomerat, oamenii sunt grabiti, totul se intampla pe repede inainte.
De multe ori simt nevoia sa stau cu mine, sa petrec timp in natura, sa ma plimb printre copaci, sa aud linistea. Si de foarte multe ori aceasta nevoie imi este satisfacuta de orasul numit Brasov, mai ales ca este destul de aproape de Bucuresti. Ador Brasovul. Atmosfera relaxanta, Piata Sfatului, Tampa, dealul de la Cetate, Poiana. Fie iarna, fie vara, Brasovul are mereu un loc pentru tine.
Este un loc perfect de relaxare si de re-conectare cu tine.
Poti merge acolo mai multe zile sau chiar si o zi daca nu iti permite timpul/bugetul este de ajuns pentru forte proaspete.
Si nu trebuie sa iti cheltuiesti toti bani ca sa mergi in Brasov. Nu uita ca scopul tau este sa petreci timp in natura si sa stai cu tine.
Daca mergi mai multe zile poti sa stai la o pensiune sau la un hostel (Hostel Jugenstube este cel mai dragut si poti intalni turisti straini cu care sa te imprietenesti), sa vizitezi imprejurimile, sa mergi in Poiana Brasov sa te plimbi vara sau sa te dai cu skiurile iarna.
Sau poti sa mergi doar o zi si sa te intorci seara, chiar daca petreci acolo doar cateva ore, crede-ma ca fac diferenta.
Am facut un experiment, Brasov o zi cu buget redus, in care sa ma relaxez si sa ma simt bine si mi-a iesit la calcul 100 de lei/persoana. Nu-i rau pentru o excursie in alt oras, cu drum, mancat, baut. Aerul curat este gratuit. 😀
Hai sa vedem.
Plecarea se face din Bucuresti. Iei trenul Regiotrans (www.regiotrans.ro) de la 8:40 ca sa ajungi acolo cat mai devreme. Trenul costa 24 de lei, considerabil mai ieftin decat CFR (49 de lei), conditiile sunt bune, nu extraordinare, dar n-as zice ca la CFR este mai bine, dimpotriva, s-ar putea sa te plangi ca dai bani multi si nu ai conditii, asa cum mi s-a intamplat si mie de multe ori. Ador sa merg cu trenul, dar companiile noastre de cale ferata mai au multe de lucrat la infrastructura si cateodata la atitudinea fata de calatori/clienti.
Bun. Sa mergem mai departe. Trenul Regiotrans de la 8:40 ajunge la 12:30 in Brasov. Pe drum poti sa iti faci eventual un sandvish, sa iti iei niste snacksuri, apa neaparat.
Pentru ca lucram cu un buget redus aici, vom lua tren de intoarcere cu aceeasi companie, la ora 16 (este ultimul) Brasov-Bucuresti. avem la dispozitie asadar 3 ore si jumatate.
Dupa ce ajungi in Brasov la pranz, de la gara poti sa iei autobuzul 4 care te duce in centrul orasului, statia se numeste Livada Postei. 4 lei 2 calatorii (mai trebuie si sa te intorci).
Odata ajuns la Livada, mergi spre Piata Sfatului. Vara poti sa iei un loc pe bancuta, intri in starea de relaxare ca doar esti in “vacanta”. 😀 Lasi soarele sa te mangaie pe fata (sau norul, dupa posibilitati), te uiti la oameni, te uiti la sigla “Brasov, de sus de pe Tampa, te uiti la porumbeii care sunt peste tot.
Iarna poi sa te plimbi un pic pe stradutele de pe langa Piata Sfatului, sa intri in buticuri, sa-ti iei un kurtos.
Dupa ce te-ai relaxat ai doua optiuni cand este cald afara: fie faci un drum pe Tampa, poti sa urci pe jos, iti ia mai putin de o ora, sau cu telegondola, face cateva minute pana sus (costa 17 lei) si poti sa cobori cu piciorusele tale. Iarna telegondola nu functioneaza.
Tampa imi place pentru ca desi este un drum scurt pana sus in varf, te afunzi in lumea aceea cu copaci, simti pamantul sub picioare, este acea liniste “de padure”.
O data ajuns sus mergi pe alee, spre locul unde scrie “Brasov”. Dar nu te grabi, admira privelistea din jur. La un moment dat, in drum spre sigla, poti sa faci un pic stanga si ti se dezvaluie o vale superba. Si acolo poti petrece cateva minute bune. Sa te asezi cu fundul pe iarba si sa nu te gandesti la nimic. Doar sa te uiti la acea superbitate, sa iti clatesti ochii, sa iti relaxezi mintea.
Dupa ce simti ca te-ai relaxat destul uitandu-te la vale, iti reiei drumul catre sigla. Drumul in sine de cand ai ajuns sus pana la privelistea ce ti-o ofera terasa de la sigla “Brasov” este foarte, scurt, dureaza cateva minute.
Cand o sa ajungi la terasa si sigla cu pricina vei scoate un “Uaaaauu, ce frumos!”. De aici este intr-adevar una dintre cele mai frumoase privelisti ale Brasovului. Vezi zidurile cetatii care inconjoara orasul, vezi casele, vezi masinile mici-mici. Parca esti deasupra si te uiti la un oras in miniatura.
Dupa ce ai petrecut aici cat timp ai simtit nevoia, ai facut poze bineinteles, poti sa cobori printre copaci. Coborarea pana ajungi jos iti ia cam 20-25 minute, mers lejer, uitat la frunze, analizat un arbore, ascultat pasarelele.
Ce-a de-a doua optiune, si pe care poti sa o alegi si vara si iarna (asa cum am facut eu acum pe frig) in afara de Tampa (desigur sunt mai multe, dar nu uita ca suntem la buget si mai trebuie si sa ne intoarcem cu Regiotransul de la ora 16), poti sa mergi pe dealul de la Cetate.
Drumul este si mai scurt (poti intreba pe cineva cum se ajunge) la fel cu o priveliste minunata, poti sta pe o bancuta sa o admiri.
Daca tot ti-a mai ramas timp, dupa ce te intorci de la Cetate, poti vizita un muzeu, doua, trei- cum ar fi Casa Mureșenilor care este chiar acolo in centru, Biserica Neagra, Muzeul de Arta, Muzeul Prima Scoala Romaneasca, poti merge la Carturesti sa bei un ceai, sa citesti o carte.
Multe au intrare gratuita sau o suma modica pe care o platesti la intrare de 5-6 lei/bilet.
Nu uita ca esti turist de o zi in tara ta. Asa ca poti desigur sa faci ce face un turist, cu aceeasi curiozitate.
Pentru Tampa/Cetate/muzee adica relaxat afara, in natura, la aer curat, vizitat, aloca-ti cam doua ore, doua ore si jumatate.
Pentru ca ai venit de departe, ai strabatut paduri, ai urcat dealuri si ti-ai consumat energia, restul timpului il vom acorda tot relaxarii (ca doar esti in vacanta), insa relaxarii gurii si stomacului. Adica vom manca si vom bea, asa cum ne place noua romanilor. De fapt tuturor ne place sa mancam si sa bem…
Poti sa iti alegi un restaurant cu specific romanesc (mie imi place Sergiana- acolo ii duc si pe prieteniii mei straini), un restaurant altfel- Festival 39 cu un design deosebit, un local din Piata sau poti sa iti iei o shaorma si sa o devorezi pe o bancuta tot in Piata Sfatului ca poate nu ai terminat sa te uiti la oameni si la porumbei.
Apropo de ooameni, imi place relaxarea brasovenilor, sunt mai linistiti decat oamenii din Bucuresti si mai ales in zilele de weekend par sa nu se grabeasca nicaieri. Asa ca doar cand te uiti la ei, te relaxezi.
Si cum nu am uitat ca suntem la buget, daca mergi la un restaurant, nu trebuie sa faci festin, dar sa iti aleg un fel de mancare care iti face cu ochiul si un pahar de suc/vin/palinca nu strica langa. Sa zicem un buget de 25-30 de lei pentru mancare si 10-15 lei pentru mancare.
Am zis o ora, o ora si un pic ne-am dat pentru acest dezmat, ca trebuie sa ajungem la tren.
Poti sa iei acelasi autobuz 4 din Livada Postei care te duce la gara in aproximativ 10 minute daca nu este foarte aglomerat. Iar intr-o zi de weekend Brasovul nu este niciodata foarte aglomerat.
Ca sa nu mananci cu noduri ca vezi Doamne te grabesti sa prinzi trenul, poti verifica pe internet programul acestui autobuz, doar scriind pe google “autobuz 4 Brasov” si chiar asa este: autobuzele din Brasov au program fix si se tin de el.
Gata, te-ai relaxat, te-ai ospatat, esti gata de plecare?
Da, stiu ca raspunsul este nu, dar nu uita ca am venit aici pe un timp limitat si cu un anumit buget, doar asa, sa luam o gura de aer si sa ne relaxam mintea. Te asigur ca te vei intoarce in Bucuresti un alt om.
Si acum sa calculam: 24 lei + 24 de lei bilet dus-intors cu trenul, mancat-baut sa zicem, ca suntem darnici 45 lei, 4 lei biletul de autobuz. Total 97 de lei.
Acum ca vrei tu sa te rasfeti si cu altele sau sa te alinti cu o telegondola, treaba ta, dar cu 97 de lei poti sa vizitezi Brasovul si sa te simti bine.
Hai, cand mai mergem?!
Si daca deja ai vizitat acest frumos oras, tie ce-ti place sa faci cand mergi in Brasov?
Daca ti-a placut acest articol te rog sa ii dai un share si sa il impartasesti si prietenilor tai pentru inspiratie. Multumesc!
[:]
VERA
17 mart. 2018Bravos si FELICITARI!
Mi-a placut tare mult prwzentarea ta. Ai facut o succinta si minunata poveste din bugetul si timpul alocat excursiei . Mai convins sa merg si eu cu voi spre Brasov intr-un Week-end.
Tinezo tot asa si despre alte orase mari si frumoase.
Stefania Zoican
9 iul. 2018Ma bucur Vera! Super fain orasul! 😀