Români, am uitat să ne respectăm oare?

Reading Time: 3 minutes

Am observat de ceva vreme ca lumea a devenit tot mai rautacioasa, mai lipsita de respect fata de aproapele sau.

Parca aceasta pandemie a scos ce era mai rau din ei. Imi dau seama ca lumea este frustrata de aceasta perioada care nu se mai termina, dar mi se pare ca oamenii nu vor sa vada esentialul in aceasta situatie: ca suntem impreuna in ea si este important sa ne respectam spatiul, deciziile.

Ce am observat cu precadere? Am observat cu oamenii devin abuzatori fata de aproapele lor. Ce inseamna asta? “Sa faca altul ceva, ca sa imi fie mie bine, sa ma simt eu mai in siguranta.”

Hai sa iti spun un lucru pe care l-am invatat si eu: treaba ta este doar cu tine. Este responsabilitatea ta sa te protejezi, este responsabilitatea ta sa ai grija de propria sanatate.

Nu este responsabilitatea ta ce face celalalt cu viata lui, cu sanatatea lui. Si stii de ce? Pentru ca nu este viata TA, nu este sanatatea TA.

Daca tu vrei sa obligi pe cineva sa faca ceva ce tu vrei si el nu vrea, iti asumi si consecintele?

Cat de absurd este ca tu sa obligi pe cineva sa faca ceva ce nu isi doreste, ceva ce vrei tu?

Cine iti da tie dreptul sa decizi pentru altul?

Tie ti-ar placea sa vina cineva sa iti bage pe gat un mar cu forta, ca vezi Doamne, el considera ca iti face bine, dar ii face mai ales lui bine? Nu este asta oare egoism? Mai mult decat atat, nu este asta abuz?

In momentul in care vrei sa iti impui vointa asupra cuiva cu forta nu numai ca dai dovada de egoism, dar esti un abuzator.

Am uitat sa fim oameni, am uitat sa ne respectam, am uitat sa fim uniti? Nu acesta este spiritul românului.

Stiu ca suntem cu toti speriati sa nu ne imbolnavim. Dar avem cu totii acelasi lucru in comun: ne temem pentru sanatatea noastra, intr-un fel sau altul.

Este dreptul nostru, al fiecaruia sa decidem pentru noi. Treaba ta este sa te protejezi pe tine. 

Nimeni nu trebuie sa se sacrifice pentru nimeni.

Traim intr-o societate in care “Sacrificatul” acesta parca este considerat litera de lege. Si a inceput de demult. Parintii iti sugereaza, se asteapta sau iti spun direct sa te sacrifici pentru ei. Ca doar d’aia te-au facut nu? Sacrificatul acesta vine din mosi , stramosi si ar trebui sa inceteze. Iar noi sa ne desprindem, sa devenim independenti.

Pentru ca daca nu faci acest lucru, vei intra si tu in aceeasi “bucla” si vei avea pretentia ca si altii sa se sacrifice pentru tine. Asa cum se intampla si cu unii in aceasta perioada.

“Da, dar asa trebuie sa facem ca sa trecem peste ce este mai greu”. Tu crezi chiar tot ce ti se spune?

Hai sa iti spun o poveste: Ion o bate pe Maria de 32 de ani. A batut-o in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna. I-a vorbit urat, ii lua banii, nu era corect cu ea, o mintea, o pacalea, numai ca sa fie lui bine. Toata lumea din sat stie ca Ion este un om rau. Iar Maria nu a plecat pentru ca acolo era casa ei. Nu prea avea incotro.

Ion vine dupa 32 de ani si spune ca de fapt el este un om bun, ca s-a purtat frumos cu Maria in toti acesti ani. Ba chiar nici nu recunoaste unele batai. El avea toate intentiile bune pentru ea.

Il crezi pe Ion ce spune? Dupa 32 de ani de batai, in care Maria plangea si o durea, il crezi ca Ion a fost de fapt om bun?
Asa si acum. Dupa 32 de ani de abuz, furat, minciuni, crezi ca “Ion” este baiatul bun?

Eu mi-as pune niste intrebari daca as fi in locul tau si as mai face niste cercetari.

Dar desigur ca nu pot sa te oblig, este alegerea ta.

Asta inseamna democratie: sa poti sa alegi ce vrei sa faci cu corpul tau, cu viata ta. Altfel se numeste abuz, tiranie, comunism, zi-i cum vrei.

Adu-ti aminte de marul pe care vrea sa ti-l dau cu forta si de povestea lui Ion.

Si te rog, respecta-i pe ceilalti si deciziile lor, Suntem impreuna in asta. Nu suntem dusmanii unii altora, ci suntem aici sa ne uitam la Ion si sa il judecam si sa avem grija de noi.

Hai, ca ai inteles tu. Cel putin asa sper. Sanatate!

 

Lasă un răspuns

Close Menu