Siyi Zhou: tu alegi cine esti

Reading Time: 8 minutes

Am întâlnit-o pe Siyi la Power Yoga România, în timp ce participam la programul de 40 de zile de revoluție personala. Este o provocare în care mergi cel puțin 5-6 ori pe săptămână pentru a practica yoga, dimineața și seara faci meditație și de asemenea, de-a lungul întregului program ai un jurnal în care răspunzi la câteva întrebări. Programul este structurat pe săptămâni, iar în fiecare săptămâna ai o temă.

După cele 40 de zile, vei putea să acționa în direcția viselor tale și iti vei putea asuma responsabilitatea pentru viața ta. Personal, m-a ajutat mult și am întâlnit niște oameni extraordinari acolo.

Când am început eu acest program, Siyi asista la orele de yoga: în timp ce profesorul preda, ea ajuta studenții să facă posturile de yoga corecte.

La prima sesiune am întârziat la practică 30 de minute și având în vedere că practica durează în total 60 de minute, m-am simțit destul de vinovată când am intrat pe ușa de la studioul de yoga.

 

Când am ajuns la studio, mi-am prezentat scuzele, dar ea a răspuns veselă spunând: “Nu iți faceți griji, mai ai încă 30 de minute”.

“Ce om optimist” m-am gândit.

Începând să vorbesc cu Siyi, mi-am dat seama că este o persoană deschisă, gata oricând să se distreze, să contribuie în societate, să se conecteze cu ceilalți.

Pe plan profesional a lucrat ca și controlor financiar în Statele Unite până în februarie 2017, când a renunțat la slujbă și a început să călătorească în lume.

Voiam să aflu mai multe despre ea, despre viața ei, despre ce a făcut-o să ia această decizie. Cred că este un om care poate inspira alți oameni și putem învăța de la ea, așa că am invitat-o ​​la un interviu.

 

Ștefania: Spune-mi ceva despre tine.

Siyi: M-am născut în Shanghai, China și m-am mutat în Texas când aveam 4 ani. După ce am terminat Universitatea, am devenit contabil în Texas, apoi am început să fac yoga, prin 2011-2012, am devenit profesor de yoga și am fost cu adevărat inspirată de această practică în mod special, Power Yoga, care mi-a schimbat într-adevăr viața.

Ștefania: Erai un contabil, ce te-a făcut să mergi la yoga?

Siyi: În acel moment, o prietena m-a invitat și am spus da. Alergam foarte mult, am început la facultate, făceam cam 5-8 km pe zi, câteva zile pe săptămână. Această activitate fizică a creat tensiune în corpul meu, așa că am simțit nevoia de relaxare. Spatele meu a fost rănit foarte mult, de aceea am fost de acord să încerc yoga. M-am relaxat la nivel fizic și mult mai mult decât atât. Eram anxioasă, aveam probleme de multi ani cu dormitul, iar yoga m-a ajutat. Aveam de asemenea și o furie în interiorul meu, am înțeles că nu mă duce nicăieri, dar o simțeam în continuare în mine și am știut că dacă o las sa iasă la suprafață, lucruri rele se vor întâmpla și nu puteam controla asta într-o mod foarte sănătos. O puteam controla, însă într-un mod care o suprima, fără sa o pot elibera într-un mod sănătos. Iar când am început sa merg la yoga, am fost în stare să eliberez, în loc să suprim.

Ștefania: Cum eliberezi furia într-un mod sănătos?

Siyi: Fac asta cu corpul meu când practic yoga. Pot să aduc pacea în interiorul meu.

În viața reală, respir și mă uit la situație. De multe ori îmi dau seama că este doar o situație în care cineva spune ceva și care nu are nimic de-a face cu mine.

Îți dai seama că unele lucruri nu merită deloc. Dar este nevoie de practică și de exercițiu de fiecare dată. Când ești supărat, poți reacționa, dar poți alege și să nu faceți asta. Poți să alegi cine ești. Și aceasta este practica yoga: să te aliniezi cu cine vrei cu adevărat să fii, nu cu cine ai făcut să crezi că ești.

Ștefania: Așadar alegi să nu reacționezi în acel moment, în acea situație specifică.

Siyi: Nu este ceva ce se va întâmpla imediat. După ce am început sa practic yoga, am fost capabilă, indiferent de ceea ce se întâmpla în timpul zilei, să fiu în corpul meu, să fiu oricine aleg să fiu.

Ștefania: Cum te-ai schimbat? Cine a fost Siyi înainte de yoga, cum este Siyi după ce a făcut yoga?

Siyi: Am facut yoga din 2011-2012, deci de 5-6 ani. Oh, Doamne, înainte eram atât de încăpățânată, eram “așa fac eu lucrurile, asta este viața mea”. Dacă m-ai fi întrebat atunci ți-aș fi spus că sunt destul de fericită. Nu știam altceva. Am fost foarte mândra de toate realizările mele și am realizat destul de mult. Până pe la 25 de ani, eram la un nivel foarte superficial: am avut o slujbă grozavă, eram căsătorită cu un bărbat grozav, aveam o casă frumoasă, locuiam într-un cartier mare, aveam lucruri frumoase, haine frumoase, puteam face orice voiam. La un nivel superficial, viața mea arăta grozav și pentru mine era perfectă.

Lucrul care-mi lipsea era conexiunea cu alte persoane, cu mine însumi, iar lucrurile care erau importante pentru mine erau superficiale: cum ar fi banii, cariera și statutul, lucruri de genul ăsta.

Ștefania: Aveai prieteni?

Siyi: Aveam prieteni din copilărie, liceu, colegiu, dar aveam probleme în a-mi face noi prieteni. Eram atât de blocată în capul meu și a fost cu adevărat provocator în a-mi face noi prieteni, mă gândeam că sunt mai bună decât alte persoane.

După ce am început practica de yoga, nu am observat nici o schimbare la început, eram mai relaxată, puteam să dorm, am scăpat de anxietate. Mi-a luat mai puțin de un an ca să scap de anxietate.

Ștefania: Am fost surprinsa când ai reacționat atât de pozitiv, deși am întârziat 30 de minute, tu mi-ai zis: “nu-ți face griji, mai ai încă 30 de minute de practică”.

Siyi: Am aflat că oamenii vor face până la urmă tot ceea ce vor. Nu poți lua nimic personal. Tot ceea ce se întâmplă, se întâmplă cu ei. Ei le au pe ale lor, eu le am pe ale mele. Poți alege să te conectezi cu ei, dar orice fac ei este realitatea lor, propria lor lume. Nu poți face nimic. Tot ce poți face este să fii cea mai bună varianta a ta. Când îi lași pe oameni să aibă un impact asupra ta, iți pierzi puterea. In 99% din situații, ei nici măcar nu încearcă să aibă un impact asupra ta. Poate că au avut o zi aiurea sau fac lucrurile asa de când erau copii. Astfel au fost crescuți sau cred că așa ar trebui să se facă lucrurile.

Ii accept pe oameni mult mai ușor și cum sunt cu adevărat și dacă fac ceva cu care nu sunt de acord, nu trebuie să ii am în spațiul meu personal. Aleg să nu interacționez cu acea persoană.

Ștefania: Care este povestea carierei tale?

Siyi: Mi-am lăsat slujba pe care am făcut-o timp de 5-6 ani în calitate de contabil unde nu am mai simțit că cresc atât de mult și apoi am lucrat pentru un studio de yoga ca și controlor financiar și am decis să iau o pauză în februarie 2017 și să călătoresc.

Ștefania: Și ai plecat singură?

Siyi: Am plecat singură. Plănuisem să plec mai târziu, după 6 săptămâni, dar apoi m-am întrebat de ce să aștept atât de mult, am cumpărat un bilet de avion după două săptămâni, am dat o notificare angajatorului meu și am plecat.

Ștefania: Care a fost prima țară în care ai ajuns?

Siyi: Marea Britanie, la Londra.

Ștefania: Unde ai stat?

Siyi: Am folosit AIR BNB, pensiuni, uneori hoteluri.

Ștefania: Si după Marea Britanie?

Siyi: După ce am petrecut câteva săptămâni în Londra, am venit în România unde am rămas timp de 10 zile, apoi am mers în Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Austria, Scoția, Irlanda, Italia, Ungaria, Polonia, Slovenia, apoi din nou România în luna iulie pentru a preda yoga, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Croația, înapoi în Irlanda, Scoția, Portugalia, apoi m-am întors în România pentru a treia oară. Aceasta este a treia oară aici, anul acesta, pentru a preda yoga.

Ștefania: Cum de te-ai întors în România?

Siyi: Nu știu, ceva a rezonat cu mine. În iulie am simțit că nu mi-am terminat munca aici.

Ștefania: Ce îți place aici?

Siyi: Oamenii sunt minunați și foarte interesanți. Sunteți foarte prietenoși, de ajutor la nevoie, deschiși și în același timp nu păreți așa. Pe străzi nu păreți așa, dar sunteți printre cei mai buni oameni pe care i-am întâlnit. Am avut o vară minunată și m-am distrat de minune aici. În plus, costurile sunt foarte bune în comparație cu ceea ce eram obișnuită prin alte țâri, așa că nu a trebuit să mă îngrijorez prea mult în aceasta privință.

Ștefania: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la yoga?

Siyi: Unul dintre lucrurile importante: că am fost pusă pe acest pământ să mă conectez cu oamenii. La sfârșitul zilei mă întreb ce pot face pentru alții pentru a mă conecta cu ei?

De asemenea, am înțeles că poți alege să crezi ceva și nu este neapărat adevărat. Ca și în viața mea “din trecut”, am ales să cred că anumite lucruri sunt importante: cum ar fi banii, cariera și ca asta nu înseamnă neapărat că este și adevărat pentru tine. Tu, ca persoană, te-ai putea schimba și poate te-ai mințit în tot acest timp. Este convingerea mea că noi, ca oameni, atunci când ne-am născut, când eram niște copii, lucruri ca bani, carieră, gelozie, durere, tristețe nu erau în centrul nostru inimii noastre. În centrul nostru erau: iubirea, conexiunea, libertatea, distracția, joaca, bucuria.

Ștefania: Cum te-ai simțit când ai lucrat ca și contabil în comparație cu felul în care te simți acum?

Siyi: Oh, Doamne, mă simțeam atât de goală, dar nu îmi dădeam seama atunci. Și umpleam golul din mine cu lucruri diferite: făceam cumpărături foarte multe, alergam 64 de km pe săptămână… Trebuia sa fie ceva fizic care să mă epuizeze astfel încât să nu mă gândesc la nimic altceva, să nu mă gândesc la mine. Mă epuizam atât de mult încât, la sfârșitul zilei, n-aveam energie decât să mă uit la televizor și apoi să dorm.

Chiar și să am în jurul meu oameni mai mult de o dată pe săptămână, era prea mult pentru mine. Îmi vedeam prietenii maximum de două ori pe săptămână. In rest, munceam, alergam, veneam acasă, mă așezam pe canapea, mă uitam la TV și apoi adormeam. A doua zi o luam de la capăt. Am suferit mult din cauza anxietății, de aceea mă epuizam, ca să nu mai simt nimic.

Ștefania: Cum te simțeai în interiorul tău?

Siyi: Nici nu știu dacă aveam sentimente. Ca o cochilie închisă, fără sentimente, ca bloc de gheață.

Ștefania: Și dacă te-ai uita și mai adânc în tine?

Siyi: Îmi era foarte greu sa accept complimente. Dacă cineva îmi spunea “Îmi place îmbrăcămintea ta”, aș fi spus: ” E o nimica toată. Am cumpărat-o de la H&M. “”

Ștefania: Cum te simți acum când ești singură cu tine, după ce ai făcut câțiva ani de yoga?

Siyi: Mă simt minunat. Este atât de interesant. Nu mă mai lupt ca înainte. Când sunt în jurul oamenilor, simt bucurie, mă simt cea mai vie.

Ștefania: Ce a făcut această transformare? Știu că ai spus yoga, dar ce anume în yoga?

Siyi: O mare parte a fost comunitatea. Și practica în sine evident. Treci printr-o experiență atât de intensă și înveți să renunți la atât de multe.

Iar oamenii sunt atât de deschiși, vor să te cunoască, investesc în tine și doresc tot ce este mai bun pentru tine.

Ștefania: Care sunt planurile tale pentru viitor?

Siyi: Plec din România, merg în Olanda câteva săptămâni, apoi Maroc pentru alte câteva săptămâni, apoi vizitez pe cineva în Irlanda, apoi cred că mă voi duce acasă, în SUA. Nu am fost acasă de aproape 10 luni. O să îmi dau ceva timp pentru vacanța de Crăciun, o să mă reconectez cu oamenii, apoi probabil o să începe să caut un loc de muncă nou acasă sau în străinătate.

Ștefania: Oamenii cred că este dificil să renunți la slujbă și să pleci sa călătorești pur și simplu.

Siyi: Am înțeles de ce cred că este atât de greu: sunt atașați de slujba lor… Este viața în care petreci 40 de ore pe săptămână, de unde iți primești banii.

Dar dacă ai mijloacele necesare pentru a face acest lucru (iți permiți din punct de vedere financiar), este de fapt destul de ușor, trebuie doar să o faci. Le este frică deoarece sunt atașați de această slujbă. Și poți lucra la acest atașament, știind că nimic nu este pentru totdeauna. Dacă vrei să umpli acest spațiu cu altceva, poți alege să fii voluntar undeva sau să ai un alt loc de muncă în străinătate.

Ștefania: Ce se întâmplă dacă vrei să renunți la slujbă, dar nu ai bani să călătorești?

Siyi: Unii oameni nu pot renunța pur și simplu la slujba lor, ar rămâne fără adăpost. Dar poți găsi întotdeauna o soluție. Poți să economisești niște bani sau să te gândești la altceva. Trebuie doar să ai asta în minte și să lucrezi la o soluție pentru a ajunge acolo.

 

De când am vorbit ultima oară, Siyi a plecat din România în alte țări, apoi înapoi în SUA. Abia aștept să ne întâlnim din nou, să povestim și să practicăm yoga împreună.

Dacă te-a inspirat această poveste te rog să împărtășești și cu prietenii tai. Share! Mulțumesc. 🙂

 

This Post Has 2 Comments

  1. Stefania, what an amazing dialogue you had with Siyi. And all the questions are spot on! Loved the fact that you did not let Siyi off the hook with some intrusive questioning! She has such an amazing story to share and I know sometimes she shies away… I am so proud I can call Siyi my friend! Job well done Stefania!!!

    1. Awww, thank you so much Adrian !! XX

Lasă un răspuns

Close Menu