11 Lucruri interesante de care probabil nu stiai depre Turcia

Reading Time: 2 minutes

De curand am fost in Turcia. Pentru prima data. Ghida a fost o moldoveanca stabilita acolo de 30 de ani. Am reusit sa aflu multe lucruri interesante despre aceasta tara de care nu stiam si m-au surprins in mod placut. Mai jos cateva dintre ele :

1. Steagul. Rosu, cu semiluna si o stea. Semiluna provine de la Constantinopol- atunci cand a fost preluat. 200 de ani au incercat sa il preia si nu au reusit, asta pana la Suleiman care a calculat 7 ani in functie de pozitia lunii. Fiul lui Suleiman, sultanul Mehmed al II-lea, a castigat Constantinopolul la eclipsa de luna. Rosu- sangele varsat atunci. O stea- reprezinta toate natiile unite intr-una singura.

2. Mustafa Kemal Atatürk – fondatorul si fostul Presedinte al Turciei, singurul care a reusit sa schimbe dupa o mie de ani mentatitatea turcilor, a dat legi noi, femeile au castigat drepturi pentru prima data. A fost Presedinte timp de 15 ani.

In Turcia este deosebit de respectat. Daca vorbesti de rau de el, poti ajunge chiar la inchisoare.

3. In Turcia se face turism medical. Si pentru ca interventiile sunt mai ieftine ca in alte tari europene vestice, dar si pentru ca in sistemul medical se investeste cel mai mult, incepand inca din scoala.

4. Majoritatea turcilor au steagul atarnat la geam, in semn de mandrie.

5. Este interzis sa tai copaci.  Taierea unui singur copac este pedepsita prin lege.

6. Printre cele mai grave infractiuni aspru pedepsite : violul femeilor si a copiilor. Nu numai ca este pedeapsa maxima, dar inculpatul are cele mai mari sanse sa fie omorat in inchisoare chiar de catre colegii sai.

7. Inaintea lui Ataturk, pentru barbati existau doar 2-3 prenume. II puteau chema Mustafa sau Otman

8. Daca sotul si sotia s-au despartit, sotia primeste pensie de la sot pana la moarte. La fel si urmasele de gen feminin.

9. La casatorie, sotia primeste aur, aspectul acestuia fiind in functie de zona din care este aceasta.

10. Cantareata favorita a lui Ataturk care era invitata la toate intrunirile si sarbatorile lor : Maria Tanase. In 1941 Maria Tanase este desemnata cetatean de onoare de catre Presedintele Turciei.

11. Ataturk a decedat pe 10 Noiembrie 1938 la 9 :05. In fiecare an, pe data de 10.11 la ora 9:05 toti se opresc din ceea ce fac si stau in liniste, ascultand sirenele.

12. Bonus: totul se negociaza. Turcul se simte jignit daca nu negociezi atunci cand cumperi ceva. Cateodata ti se si ia sa negociezi. Vrei doar sa ii dai banii, numai sa scapi o data de atata vorba.

Sa auzim si de la tine. Ai fost in Turcia pana acum? Si daca da, ce ti-a placut/nu ti-a placut in aceasta tara?

Lasă un răspuns

Close Menu