Iarna aceasta a inceput destul de devreme la noi. Ploi, vant, ninsori, frig, ghețuș, zile intregi fara soare…
La un moment dat te plictisesti si parca vrei sa iei o gura de aer proaspat, sa iesi un pic afara fara sa iti pui straturi de haine pe tine, sa te simti mai usor, sa te incarci cu energie de la soare.
Asa simteam eu prin decembrie. Niste prietene au zis ca la sfarsit de luna ianuarie vor merge in Cipru si ca biletele pe Ryanair sunt foarte ieftine. M-am uitat si eu pe bilete, m-am gandit si, desi mai aveam si alte prioritati in acea luna, stiam ca voi avea nevoie de aceasta escapada.
Am intrat frumusel pe www.ryanair.com si mi-am luat biletul cu 40 de euro!! Prietenele mele si-au luat cu 20!!. Daca esti pe faza si verifici des site-ul, poti prinde oferte foarte bune.
A venit luna ianuarie si abia asteptam sa plecam. Nu mai plecasem de ceva timp din tara si abia asteptam sa zic “stop” inghetului, chiar daca era pret de 5 zile.
Insa culmea, chiar cu o saptamana inainte de a pleca, una dintre fete a facut gripa, iar cealalata nu a mai putut sa isi ia concediu.
M-a luat panica, nu am stiut ce sa fac, daca sa mai plec, daca sa stau acasa, m-am sfatuit cu prieteni, am sunat o ruda (glumesc la asta cu ruda), Pe bune, chiar intrasem in panica.
Pe langa faptul ca imparteam cheltuielile, cazare, transport (ca ajungeam dupa miezul noptii), mai era o chestie; plecam singura. Am mai plecat eu singura, dar de fiecare data era programat. Acum ma trezisem in fata faptului implinit: trebuie sa pleci singura. Sau stai acasa.
Am incercat sa pun anunt pe un grup de calatorii si m-am trezit cu cereri: “cand mergem, unde ne cazam”, de la barbati! De parca nu pusesem anunt pentru o calatorie, ci unul matrimonial.
Au mai raspuns si cateva fete, dar una zicea ca merge la sfarsit de februarie, alta spre vara.
Un barbat mi-a scris, dupa ce i-am zis toata patania, ca mai bine merg cu cineva necunoscut decat singura. Ca lui nu i-ar placea in nici un caz sa mearga singur, ca nu ii place singuratatea.
La acest mesaj i-am raspuns; “Nu zau?! Si nu ai vrea sa ne luam si pat matrimonial?” Apoi i-am adaugat ca treaba cu singuratea este o chestie din copilarie, un atasament pe care nu l-a rezolvat si care nu il ajuta in maturizarea lui. :)))
Si mai dubios ar fi fost, avand in vedere numarul mare de mesaje, sa fi mers cu mai multi barbati pe care nu ii cunosc. Bineinteles ca era exclusa aceasta varianta sau orice varianta de a merge cu un singur barbat pe care nu il cunosc. Nici barbatul de mai sus care imi scrisese de singuratate nu era de acord sa mearga cu mine si cu mai multi barbati. :)) Doamne, ce comedie…
Ce era de facut? Doar barbati exclus, femei nu am gasit (da, stiu cum suna, dar ma amuz si eu de situatie)… Avionul pleca sambata seara la 22:30. Vineri nu mai simteam prea bine Ma gandeam ca ma prinde o raceala, ceva.
Am zis sa astept pana sambata dimineata sa vad cum ma simt. Era off-season in Cipru, deci gaseam cazare.
Sambata dimineata m-am trezit, am vazut ca sunt mai bine si m-am intrebat: sa merg sau sa nu merg? Singura, desigur. Ca celelalte variante se vede clar ca picasera.
Raspunsul a venit dintr-o singura intrebare:”Cum ar fi sa nu merg?” Am stat un pic, m-am gandit, m-am ridicat si am inceput sa imi fac bagajul. 😀 Cum sa NU merg?? Eu care imi doream atat de mult, care tanjeam dupa soare, dupa mare, dupa briza… Eram flamanda dupa asa ceva.
Am facut repede rezervare s la cazare pe www.booking.com si am ales un guesthouse, adica o pensiune care era ok pentru bugetul meu si care avea si review-uri pozitive.
Sincera sa fiu, am cam plecat cu inima stransa. Eram singurica, aveam un anume buget (deh..ianuarie, dupa sarbatorile de iarna…), dar mi-am facut curaj si am plecat. Stiam si ca este o tara in care te simti in siguranta, dar in care, ca in orice tara (chiar si in tara ta) trebuie sa fii cat de cat precaut.
Am avut norocul ca, la cazarea pe care mi-am rezervat-o, proprietarii sa se ofere si sa vina sa te ia de la aeroport, contra cost desigur. Dar sincera sa fiu a fost una dintre cele mai bune alegeri. Acest serviciu “extra” m-a costat 25 de euro, iar cealalata optiune era sa iau taxiul de la aeroport- cam 40 de euro.
Ei au si autobuz (nr 612) care face legatura intre aeroport si oras, dar circula doar ziua, intre 10 si 20:30, face 35 de minute pana in oras si costa doar 1.50E (diferenta mare fata de preturile mentionate mai sus, nu?). Biletul se cumpara din autobuz.
Am ajuns la cazare dupa 1 noaptea, mi-am asezat bagajele si m-am pus la somn.
A doua zi m-a trezit soarele care stralucea puternic prin perdea si se auzeau valurile marii. Am mijit ochii si dupa cateva minute m-am indreptat catre zona de unde venea lumina. Dupa atata timp de stat “la rece” in Romania, atata inghet, simteam nevoia de ceva caldura.
Am dat perdeaua la o parte si in fata mea s-a aratat o minunata priveliste: un balcon de unde se vedeau valurile marii, se simteau razele soarelui (erau 18 grade afara), palmieri, oameni stand la terasa… Marea era la doar cativa metri de unde stateam eu. De ceva timp imi doream sa ma cazez intr-un asemenea loc si fara sa vreau, dorinta mi-a fost indeplinita!
Mi-am petrecut primele ore stand pe balcon, band o ciocolata calda si incarcandu-ma cu energie.Parca mi se terminase dupa doua luni de frig. M-am uitat la oameni, am scris in jurnal, m-am uitat minute intregi la mare.
Poate acum ceva timp as fi stat doua minute pe balcon si m-as fi grabit sa vizitez statiunea. Dar, de-a lungul timpului am invatat sa ma ascult, sa imi ascult corpul, inima. Si pana la urma unde ma grabeam? Doar eram in vacanta. Asta era si ideea: sa fac ce vreau!
Dupa ce mi-am luat doza necesara de caldura si stare de bine, m-am imbracat incet si am luat-o la plimbare, de-a lungul coastei, prin port.
Am mers pana la Castelul din Paphos, apoi si mai departe de-a lungul marii, oprindu-ma foarte des sa contemplez, sa fac poze sau sa nu fac nimic pur si simplu.
Cred ca toata aceasta excursie a durat vreo 5 ore. Mi-am luat atat timp cat am simtit nevoia. Nu am vorbit cu nimeni, eram doar eu cu mine si imi eram de ajuns.
Pe seara m-am intors la cazare. Aici l-am cunoscut pe Peter, un australian de 61 de ani, care era cazat si el aici. Am inceput sa stam de vorba si eu cu intrebarile mele, am aflat foarte multe. Fusese pompier si din 2012 se pensionase si incepuse sa calatoreasca, in special in Europa. Mai fusese sii putin in Asia. De obicei calatorea pe motocicleta sa.
A doua zi am fost cu Peter de-a lungul celeilalte coaste a marii, unde erau hotelurile, buticurile, oamenii care munceau si se pregateau de sezon (in Paphos sezonul este din Aprilie pana in Decembrie) lucru foarte avantajos pentru cine merge in “extra-sezon”: preturi mai mici, oameni mai putini.
Calatoriile mi se par facute pentru a ne imbogati sufleteste, iar oamenii pot face parte din aceasta imbogatire pentru ca invatam foarte multe de la ei, din experientele lor.
Pentru asta nu trebuie decat sa fii un pic deschis catre ei, sa vrei sa ii cunosti desigur si sa iti asculti intuitia, adica sa nu intri in vorba chiar cu oricine (am invatat pe propria piele acest lucru).
L-am intrebat pe Peter care a fost cea mai mare lectie din calatoriile sale si mi-a spus ca acceptarea. Oamenii sunt atat de diferiti in coltuirle lumii, astfel incat nu mai crede a trebuie sa fii inr-un anumit fel sau ca lucrurile trebuie sa stea intr-un anumit fel. Conteaza enorm tara in care ne nastem si cultura pe care o avem.
Urmatoarea zi Peter a plecat spre Israel, iar eu m-am dus sa vizitez centrul vechi al orasului. M-am invartit un pic pe acolo , iar apoi am poposit pe o bancuta de unde aveam o minunata vedere asupra orasului. (Ca sa ajungi in centrul vechi poti lua autobuzul 610 din Port. Multi folosesc auobuzul pentru turisti (13E) ca sa viziteze orasul, dar iti recomand sa iti iei bilet de o zi (5E si o harta si te vei descurca mai bine)
La putin timp am poposit pe bancheta de langa mine o doamna blonda, la vreo 50-55 de ani, foarte colorat imbracata. Avea o bluza portocaliu aprins si o geaca de un albastru intens. Ghete maro, o fusta neagra si dresuri tot negre. Cred ca ar fi fost un pic exagerat sa fie toata colorata.
Mi s-a parut foarte interesanta si stiam ca vreau sa o cunosc mai bine. La numai cateva minune am inceput sa vorbim (nu mai stiu exact de la ce a pornit conversatia) si dupa alte cateva minute era in acelasi autobuz care ne ducea catre port unde eram ambele cazate.
Se numea Annelore, era din Germania si era in Paphos in vacanta cu sotul sau si cativa prieteni. Imi povestise cum cu o zi inainte inchiriasera biciclete si mersesera sa se plimbe tot asa, de-a lungul coastei. Cand ne-am intalnit noi, sotul nu se simtea prea bine,iar prietenii aveau alte planuri, asa ca preferase sa vina in centrul vechi de una singura.
Noi eram in autobuz si ea imi povestea, cand deodata am vazut o biserica foarte frumoasa si ne-am dorit sa o vizitam. I-am facut semn soferului sa opreasca si noi am sarit din autobuz si am pornit in aventura.
Am vizitat biserica (care s-a dovedit a fi una greceasca, ortodoxa), apoi alte cateva obiective.
O sa scriu la sfarsit obiectivele turistice vizitate, care sa avem si noi un rost aici in povestire.
Pe seara m-am intors la cazare dupa umblat pe dealuri, catacombe, padurici, plaje, autobuze.
Am cunoscut alti oameni veniti sa se cazeze la pensiune: un portughez stabilit in Suedia, un geogian, un om din Nigeria, care studia in Cipru si care locuia in Romania si care culmea, s-a intors cu acelasi avion cu care m-am intors si eu.
Dar ca sa nu va povestesc doar despre oamenii intalniti, iata cateva obiective de vizitat in Paphos, Cipru si imprejurimi:
Paphos Harbour
Locul meu preferat pentru ca am stat acolo, pentru ca este o atmosfera de vacanta, pentru ca poti sa vezi marea si palmierii.
Poti sa stai la unul dintre restaurantele de pe faleza, sa vezi barcile de pescuit si iahturile, de aici poti chiar inchiria o barca ca sa faci o plimbare pe mare. In capatul portului vezi:
Castelul Paphos
Castelul este, de fapt, tot ceea ce ramane dintr-un castel mai vechi datand din 1391, care a fost demolat de venetieni. Otomanii l-au folosit ca temnite și britanicii ca depozit pentru sare.
Se poate ajunge printr-un mic pod peste un sant si merita o vizita pentru privelistea de sus. Orar de funcționare – zilnic iarna 9:00 – 17:00 – zilnic vara 9:00 – 18:00.
Stanca Afroditei
Petra tou Romiou, o stanca de pe tarm de-a lungul drumului principal de la Pafos la Limassol, a fost privita din timpuri stravechi ca locul de nastere al Afroditei, Zeita iubirii.
Potrivit legendei, Aphrodita s-a nascut din valurile de pe coasta, apoi a fost escortata pe tarm pe o cochilie de brizele moi ale Zefirilor de la rocile cunoscute sub numele de Petra tou Romiou.
Se spune ca, în anumite conditii meteorologice, valurile se ridica, se sparg și formeaza o coloana de apa care se dizolva intr-un stalp de spuma. Folosindu-ti imaginatia, acest lucru arata doar o clipa ca o forma umana efemera, evanescenta.
Pe Petra tou Romiou se afla o plaja cu pietricele lunga si ingusta, care se extinde de o parte si de alta a celei mai mari stanci si a satelitilor sai.
Mormintele regilor
Mormintele regilor sunt o necropola mare situata la mai putin de 2 kilometri la nord-vest de portul Paphos. Mormintele subterane, multe dintre ele dateaza din secolul al IV-lea i.Hr., sunt sculptate din stanca solida si se crede ca au fost locurile de inmormantare ale aristocratilor papisti si ale inaltilor oficiali de pana la 3 ani (numele provine de la marimea mormintelor, niciun rege nu a fost ingropat aici).
Unele dintre morminte dispun de coloane Dorice si ziduri fresce. Sarbatorile arheologice sunt inca efectuate la fata locului. Mormintele sunt taiate în stanca si uneori imita casele celor vii.
Mozaicurile din Paphos
Nu trebuie sa pierdeti aceste mozaicuri romane elaborate în vila romana a lui Theseus, Casa lui Dionysos si Casa lui Alon. Situl impresionant este o plimbare usoara de la port.
Aceste mozaicuri romane somptuoase sunt unele dintre cele mai bune pentru a fi descoperite in lumea antica. Ei au decorat casele comandantilor romani imperiali care au guvernat Cipru cu 2000 de ani in urma si spun povestile despre episoadele mitologice cheie, inclusiv despre darul lui Dionysus de vin pentru barbati.
Mozaicurile romane au fost descoperite din greseala de un agricultor care ara în 1961. In urma sapaturilor extinse ale arheologilor polonezi si ciprioti, trei vile romane separate au fost descoperite si sunt deschise publicului. Ele sunt punctul culminant al oricarei vizite la Paphos.
Mozaicul din Casa lui Dionysus il arata pe zeul vinului, Dionysus, dezvaluind secretul viticulturii lui Ikarios, regele Atenei. Aceasta este una dintre cele mai timpurii descrieri gasite vreodata ale unor betivi si doi tarani culcati langa o amfora goala de vin in panoul final.
Manastirea Agios Neophytos
Pustnicul si carturarul Neophytos s-a stabilit la Manastirea Ayios Neophytos în 1159. Sculptand o casa pentru sine din stanca, el este cel mai bine cunoscut pentru ceea ce a devenit o serie de grote cioplite din piatra si fresce religioase evocatoare . Manastirea in sine, cu nu mai putin de 6 calugari, se afla sub grote si se află la nord de Paphos, intr-un sat numit Tala.
Baile Afroditei
Imediat după portul de pescuit al orașului Latchi si la 48 km la nord de Paphos, sunt baile Afroditei.
Potrivit legendei, Afrodita, Zeita iubirii și fertilitatii, s-a nascut în Paphos, iar o vizita la baile sale si inot in apele ei, iti vor da tinerete vesnica.
Baia este o piscina naturala în care se spune că zeita i-a sedus pe barbati.
Pe langa toate aceste obiective mai poti merge in safari cu Jeep-ul, sa vizitezi locuri unde se face vinul, sa mergi la restaurant sa comanzi meze -adica mai multe feluri de mancare tipic cipriote din care sa te infrupti, sa faci drumetii pe munte.
Costuri:
+ Bilet de avion . Eu am mers cu Ryanair www.ryanair.com
Depinde foarte mult perioada in care iti cumperi biletul. Recomand sa ti-l cumperi din noiembrie-decembrie pentru ianuarie-februarie-martie. Asta daca iti doresti sa mergi iarna ca mine, desigur.
Eu am dat pe bilet cam 37 euro (12.99 dus, 12.99 E intors, plus bagaj de 10 kg pentru cabina- 6E dus, 6 E intors). Am avut prieteni care si-au luat si mai ieftin (de exemplu 5.99E un drum) sau care au vazut si mai scump- 100 E. Cum am zis depinde perioada cand iti cumperi biletul.
+ Cazare Eu am platit 85 E in total pe 4 nopti si mi-am gasit pe www.booking.com La fel, depinde de perioada in care mergi, de bugetul pe care il ai. Daca mergi in afara sezonului poti gasi cazare si la 15 E / noapte.
Iti recomand cu drag sa iti iei cat mai aproape de port ca sa fii aproape de mare.
+ Mancare. O masa la un restaurant poate varia de la 10-12 E la 25-30 E, depinde ce vrei sa iti iei. De asemenea poti merge si la supermarket daca esti pe buget, te asigur ca vei gasi destule optiuni.
Mancarea este mediteraneana, dar si turca, pentru ca in Cipru se regasesc influente din Grecia si Turcia. Asadar poti manca peste, masline, salata, dar si carne de oaie, kebab.
+ Intrare la muzee, obiective turistice, cumpararea unor suveniruri. La fel, depinde ce vrei sa vezi si bugetul tau.
Concluzie
Paphos este un loc foarte accesibil si surprinzator de frumos. Cu siguranta recomand daca iti doresti sa vizitezi un loc cu soare, vreme buna, mare, palmieri, mancare gustoasa, oameni prietenosi.
Tu ai ajuns in acest oras? Cum a fost experienta pentru tine? Ai vizitat locuri care te-au impresionat?
Lasa-mi mai jos un comentariu. Mi-ar placea sa impartasesti cu noi cum a fost pentru tine.
[:]
Georgiana
19 feb. 2019Data viitoare cand nu ai cu cine sa mergi scrie.mi, eu sunt aproape mereu disponibila daca este vorba de calatorit ❤️
Stefania Zoican
20 feb. 2019Super! 😀 Am notat. <3
Marian
24 sept. 2019Buna,
Îmi spui te rog numele pensiunii unde te-ai cazat. Tocmai am cumpărat biletele de avion pentru Pafos.
Mulțumesc!
Nicoleta
4 ian. 2023Pensiunea unde ai locuit numele daca poti sa mi l spui … Si inca ceva, in locul unde Afrodita a sedus bărbații :))), cu ce transport ai ajuns? Multumesccc