Top 10 locuri de vizitat in Barcelona, un oras ca un vis

Reading Time: 9 minutes

Barcelona este un oras de poveste. Daca nu ar fi fost asa de aglomerat (da, multa lume il apreciaza), as fi considerat serios sa ma mut acolo pentru ca are ce imi doresc eu de la un loc: cultura, arhitectura, vreme buna (desi vara este cam cald si umiditate ridicata), plaja si oameni faini.

Am plecat pentru 5 zile in Barcelona si o sa iti scriu aici ce am vizitat, cat a costat, ce am mancat, ce oameni frumosi am intalnit.

Am mers pe jos foarte mult, intr-o zi am facut 20 de kilometri. Nu stiu daca pentru tine este mult, putin, dar eu am simtit ca imi pica picioarele.

Am zis ca in titlu ca voi face un top al locurilor vizitate, asa ca hadeti sa incepem:

1. Sagrada Familia!! Nu, nu este exagerat sa pui pe primul loc aceasta biserica (da, este biserica, nu catedrala).


Prima zi in care am ajuns in Barcelona, am trecut pe langa o catedrala si pentru ca era asa multa lume, am crezut ca aceea este Sagrada Familia. Mai vazusem poze cu ea, dar probabil imi doream asa de tare sa o vad incat am vrut sa cred ca aia este.

Am fost tare dezamagita. Apoi am aflat ca nu este Sagrada Familia, ci catedrala Santa Maria del Mar, o catedrala ca multe alte catedrale catolice din Europa.

A doua zi mi-am propus sa ajung neaparat la faimoasa biserica.

Stateam destul de central asa ca am luat-o la picior pe strazi, tot uitandu-ma in jur si minunandu-ma de arhitectura.

Orasul acesta este o poezie! Si nu degeaba i se spune orasul lui Gaudi. Omul acesta si-a pus amprenta peste tot in oras, iar el este un geniu fara indoiala.

Mergand printre strazi am ajuns incet la Sagrada Familia. Nu pot sa va descriu in cuvinte cum m-am simtit cand am vazut aceasta cladire inalta de 170 de metri, decorata cu tot felul de elemente: struguri colorati asezati in cupe, copaci verzi impodobiti cu porumbei albi, coloane care aduceau cu oasele umane, sfinti asezati pe cladire, strajeri sculptati in mijlocul cladirii si alte detalii minunate la care Gaudi s-a gandit si a lucrat timp de 40 de ani!

Constructia acestei biserici a inceput in 1882, arhitectul fiind Gaudi, asa cum am zis si mai sus, ce este interesant de mentionat este ca el si-a dedicat ultimii 15 ani din viata doar constructiei ei.

De necrezut este faptul ca nu este inca terminata, se estimeaza ca terminarea acestei constructii va avea loc in 2026. Iar spaniolii tin sa precizeze: “banii nu vin ca in Evul Mediu din fonduri publice, ci din donati si vanzarea biletelor de intrare.”

Ii cred pe cuvant: in fiecare zi este super coada, iar un bilet costa un minim de 26 de euro.

Iti recomand sa ti-l iei de pe internet, te scuteste de o ora si jumate de asteptat.

Este de intrat in Sagrada Familia? Raspunsul este, fara indoiala: DA. Cineva mi-a spus: daca este sa vizitezi un singur lucru in Barcelona, acela sa fie Sagrada Familia.

Pai uita-te un pic cum arata, cum sa ratezi asa ceva?


Asa constructie impresionanta nu am mai vazut niciodata!

2. Park Guell. Da, un parc in topul preferintelor mele. Dar nu orice parc: cel mai frumos parc vizitat de mine pana acum.

Evident, construit tot de Gaudi in stilul sau unic. Există forme ondulate de parca ar fi râuri de lavă, pasaje acoperite cu coloane de forma unor copaci, stalactite și forme geometrice. Multe dintre suprafețele existente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis.

Datorită locației sale la marginea orașului și la o altitudine mare, acest parc cu atmosfera sa pașnică este în contrast cu zgomotul și frenezia capitalei catalane. Gaudi a fost determinat să realizeze o integrare perfectă a operelor sale în natură. Dovada în acest sens sunt coloanele de piatră de dimensiuni foarte diferite și forme care sugerează trunchiuri de copaci, stalactite și peșteri. Când Gaudi a preluat proiectul zona a fost defrisată, așa cum indică și denumirea sa Muntele Chel, el a ordonat și plantarea unei noi vegetații, alegând speciile native mediteraneene, cea mai potrivită pentru a terenului: pin, salcâm, stejar, eucalipt, palmier, chiparos, smochine, migdale, prune, Magnolia, mastic, iedera, Maquis, Kermes stejar, matura, stâncă trandafir, rozmarin, cimbru, lavanda, salvie, etc.


Gaudi a conceput parcul cu o semnificație religioasă și în același timp organică și urbană, a profitat de diferența de 60 de metri pe care o are muntele pentru a proiecta o cale de elevare spirituală în vârful său, o capelă, care nu a fost niciodată construită, pe locul ocupat în prezent de către monumentul Golgota (sau Dealul din trei cruci). (sursa wikipedia)


Daca vrei sa intri in Casa lui Gaudi care se gasesti chiar aici in parc si in muzeu, te costa 10 E.

In rest, intrarea este libera si poti sa te plimbi in voie. Atmosfera este una de sarbatoare, cu muzica live la fiecare pas, cu oameni relaxati din toate colturile lumii.

3. Casa Batlló

Minunata clădire de apartamente inspirată de mare, a lui Gaudí. Aceasta a fost conceputa initial ca resedinta privata pentru producatorul de textile Josep Batllo i Casanovas  La sfârșitul secolului al XIX-lea, Gaudí a fost angajat pentru a da o fata unei clădiri plictisitoare de apartamente. Rezultatele sunt izbitoare.


Abia există o linie dreaptă în întregul loc și un sentiment organic pentru întreaga clădire. Exteriorul este complet cu balcoane care arată ca niște fălci de pește sau cu măști de carnaval, iar interiorul este la fel de fascinant. Audioguidele sunt grozave (dacă sunt cam lungi) și subliniază detalii interesante pe care altfel le-ai lipsi. Îndreptați-vă într-o cameră și ecranul afișat reflectă viziunea arhitectului, devenind viu cu pești și alte creaturi din adânc. Din cameră în cameră, oaspeții vad pereți care se sfâșie, uși și rame de ferestre, modele de plafon asemănătoare cu scoici și pancarte din lemn șlefuit, din lemn lustruit. Întregul loc este plin de lumină naturală, scara centrală și curtea interioară dând iluzia de a fi sub apă. Terasa acoperișului scânteie cu modele caleidoscopice realizate din plăci ceramice sparte și sticlă care acoperă coșuri de undulare, aranjate pentru a reprezenta coloana vertebrală a dragonului ucis de St George.

4. La Pedrera sau Casa Mila 

Ciudata și minunată clădire de apartamente a lui Gaudí. Proiectat de Gaudí pentru un bogat industrias, acest patrimoniu mondial UNESCO este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale arhitectului. Spre deosebire de Casa Batlló – cealaltă lucrare renumită a lui Gaudí, totul a fost conceput de artist, de la fațada ondulantă, inspirată de munții Montserrat, până la metalul încurcat al balcoanelor apartamentelor. Cele două curți ovale ale clădirii duc la un lift care îi vizită pe vizitatori pe acoperișul care se aruncă la maxilar, căptușit cu coșurile de fum obuze ale lui Gaudi și care oferă vederi extraordinare asupra orașului.


Biletul de intrare costa 25 de euro.

5. O sa ramanem tot la case si urmatoarea pe lista este Casa Vicens– la fel de minunata ca celelalte doua case, prima casa construita de Gaudi duoa ce a absolvit scoala de arhitectura in 1878, primeste aceasta lucrare de la Manuel Vicens i Montaner. Gaudi a inceput munca la ea in 1883 cand avea 31 de ani si a terminat-o in 1885.


Intrarea costa 10 E.


6. Daca tot ajungi in Barcelona, trebuie neaparat sa treci pe la Barcelonetta, plaja orasului.

Mi-au placut mult palmierii de pe trotuarul lat, aparatele de fitness de pe plaja (bine, eu mancam pizza, ei munceau- n-avem ce face, trebuie sa le facem pe amandoua :D), oamenii care mergeau cu bicicleta, care alergau, dar si cei care stateau la plaja,


In Octombrie chiar am prins soare si zile de plaja.

7.  Nu as putea sa uit de Plaza Espagna si fantanile magice Montjuic, de unde ai cea mai frumoasa priveliste a orasului. Iar daca ajungi in sezon, de joi pana duminica ai parte de un spectacol de lumini la fantani.

8. Mai poti vizita Parc de la Ciutadella si daca tot ai ajuns aici Arcul lor de Triumf, muzeul Picasso si Muzeul Ciocolatei, delfinariul  sunt tot in zona.

9. Sa vizitezi Plaza Catalunya, stadionul Camp Nou daca esti pasionat de fotbal, sa te plimbi pe Paseo de Gracia, renumitul bulevard cu branduri de lux, pe La Rambla- mie nu prea mi-a placut pentru ca era foarte aglomerat. Daca ai mai mult timp la dispozitie poti sa mergi la Manastirea Monserat cu trenul. Te costa 22 de Euro, ia-ti o zi pentru aceasta excursie.


10. Poti sa faci un tur cu bicicleta, sa mergi la cumparaturi daca ai chef, sa iei autobuzul pentru turisti -chiar apuci sa vezi multe dintre minunatiile Barcelonei, sa mananci neaparat din mancarea lor: paella, tapas, las bombas, sa bei sangria.

Las bomas
Si desigur sa stai de vorba cu oameni de prin toate colturile lumii, asa cum am facut eu. Pentru cine nu ma stie, sunt un om sociabil, in stare sa se imprieteneasca si cu frunzele.

Am cunosut oameni din Polonia, din Italia- si mi-am pus in aplicare talentele lingvistice, din Argentina, din Venezuela, din Columbia, din Noua Zeelanda. Si nu stiam e nimeni cand am ajuns. Imi place sa ma descopar prin ceilalti, sa invat de la ei, sa invete de la mine.

Am facut cunostinta la pensiunea am stat cu 3 fete din Polonia (le-am cunoscut pe rand , nu pe toate o data), la petrecere am cunoscut un baiat din Italia are statea intr-un depozit in Barcelona, urma sa plece in cateva zile in lume, preda shamanism si isi planuia sa se insoare la 51 de ani, 2 martori ai lui Iehova, un grup de fete care au vrut sa faca poza cu mine, pe Gina cu are m-am imprietenit in avion si cu care am ramas prietena pe viata. Vedeti, exista o groaza de oameni frumosi pe lumea asta!

Cam asta a fost excursia mea de 5 zile in Barcelona, Spania. De cele mai multe ori merg intr-un loc si nu m mai intorc pentru ca mai sunt si alte locuri de vazut. Dar in Barcelona m-as intoarce si a doua oara, asa de tare mi-a placut. Simt ca noi doua nu am incheiat-o inca. 😀

Rating-ul mea: 5 stele din 5 pentru acest oras!
Cheltuieli:

Avion: eu am fost cu wizz -air (traiasca!). Cred ca au doua zboruri pe zile, te sfatuiesc sa il iei pe cel de dimineata, ca sa ai toata ziua la dispozitie.
Am cumparat biletul cu doua luni inainte si am dat 130 de Euro, din cate imi amintesc.
Cazare: depinde ce alegi: hotel, hostel, AirBnb, preturile variaza, in functie de zona unde vrei sa stai, de la 20 E/noapte la 100E/noapte, poate si mai mult.
Mesele: Daca vrei sa mananci la restaurante pentru un aperitiv, o masa principala, o bautura,  poti plati in jur de 30 de euro.
Intrarea la obiective: sunt intre 10 si 25 de euro, asa ca tine tot de tine ce vrei sa vizitezi sau daca vrei sa vizitezi (macar Sagrada Familia, sfatuiesc, o sa iti placa si nu o sa regreti)
Transort: de la aeroport exista un autobuz special care te duce direct in oras si te costa 5,90 Euro, apoi poti sa iti iei o cartela de 2-3-5 zile valabila pe metrou, autobuz, etc. Cea de 3 zile de exemplu, costa 20 E si te poti plimba cat vrei

Recomand sa eviti sa mergi vara cand este foarte cald si mult prea aglomerat, incearca primavara sau toamna, dupa 15 Septembrie. Eu am fost la inceput de Octombrie si nici ca se putea sa nimeresc mai bine.

Gata, asta a fost! Dupa ce m-am intors mi s-a parut ca un vis, asa de mult mi-a placut. Apoi m-am uitat in contul bancar si am descoperit ca visul meu era real, banii nu mai erau. Dar a meritat, ce sa mai. Stii vorba aia: dai un ban, dar stii ca face. Aia e!

Hai, distractie placuta in Barcelona! Si sa imi zici cum a fost.

Sau daca deja ai vizitat deja acest oras: ce ti-a placut cel mai mult? Asteptam sa impartasesti cu noi gandurile si de ce nu, sfaturile tale 🙂

Si daca ti-a placut acest articol, te rugam sa ii dai si un SHARE. Multumesc!

Lasă un răspuns

Close Menu